Over ons
De Oost-West Academie is in 2021 opgericht door Dr. mr. Hakan Külcü en vrienden om een filosofische verdieping van het oosterse en westerse mens-, maatschappij- en wereldbeeld te bevorderen in een wereld waarin polarisaties alsmaar toenemen.
Inhoud
Wij willen de schatkamer van de klassieke, traditionele en moderne ideeën uit Oost en West klassikaal bestuderen om de verschillende opvattingen hierover te vergelijken. Wij hopen dat U door op de schouders van intellectuele reuzen uit Oost en West te gaan staan, de beste ideeën omtrent wat de mens, maatschappij en wereld te betekenen hebben voor uzelf kunt bepalen.
We horen vaker het geroep dat mensen met een (midden-)oosterse cultuur en achtergrond nog een inhaalslag te maken hebben en dat zij de moderne verlichtingswaarden nog dienen te omarmen. Hetgeen lijkt te betekenen dat hun eigen (midden-)oosterse waarden, mens-, maatschappij- en wereldbeeld onvoldoende gevorderd zijn, of in elk geval dermate verschillen dat een zekere heropvoeding nodig is. Is dit juist? Zo ja, in hoeverre dan?
Tegelijkertijd lijken wij in het Westen te kampen met wat men de betekenis- en eenzaamheidscrises is gaan noemen. Er lijkt met de dood van God een gebrek te zijn aan zingeving en gemeenschap(szin). De vraag die zich hierbij aan ons opdringt is hoe we in het Westen moeten leven? Zijn er nog universele waarden die onze levens waardevol en rijk maken? Of zijn er in werkelijkheid geen objectieve waarden, geen principes van goed en kwaad? Kan eenieder daarom zijn eigen antwoord verzinnen? Of dienen wij de antwoorden op zulke levensvragen, evenzo als in de wiskunde en natuurkunde, toch in de werkelijkheid zelve te zoeken?
Als het Westen zijn eigen crises doormaakt, kunnen we dan van migranten verlangen dat zij hun waarden, wereld- en mensbeeld inruilen hiervoor? We zien een beweging doorheen het gehele Westen waarin de autochtone bevolking zich kant tegen de (oosterse) migranten. Hoe dienen wij dit te duiden? Wat is eigenlijk de oosterse of westerse cultuur en zienswijze? Waarin verschillen ze? Hebben ze ook raakvlakken en overlap? Kunnen we echte bruggen bouwen?
Vaak wordt gezegd dat het Westen een samensmelting is van twee tradities, de Joods-Christelijke en de Grieks-Romeinse. Een samengaan van Athene en Jeruzalem. We zullen tijdens de activiteiten en cursussen ontdekken dat er ook een samenvloeien is van Athene en Mekka-Medina. Alleen deze wordt zelden belicht. Hoe ziet de invloed van het klassieke Griekse denken uit in de islamitische traditie? Zijn daar parallellen te vinden met de Westerse traditie? Kunnen die ons helpen om stevige bruggen te vormen?
De Oost-West Academie heeft zich als taak gesteld om deze vragen te stellen en onderzoek te doen naar de antwoorden hierop. De cursussen zijn een onderdeel van deze bredere doelstelling.
We zullen in de activiteiten vanuit de Oost-West Academie dienen na te gaan wat het mens- maatschappij- en wereldbeeld van de midden-oosterling en westerling van heden en verleden inhoudt, alvorens wij de genoemde complexe vragen kunnen beantwoorden.
In dit kader observeren we dat zich in het Westen een groot verschil voordoet tussen het mens-, maatschappij- en wereldbeeld van voor en na de moderniteit. Voor de moderniteit was het Westen bezielt, als gezegd, met het samengaan van Athene (het denken) en Jeruzalem (de Bijbel). Na de moderniteit is er een nieuwe bezieling. Ook in die moderne visie zien wij twee stromen, die van de Verlichting en Romantiek. Deze zullen dus eveneens bestudeerd moeten worden.
Dit alles maakt dat wij, om het oosterse en westerse mens-, maatschappij- en wereldbeeld beter te kunnen begrijpen de volgende zienswijzen dienen te belichten in onze cursussen:
- Klassiek (Griekse en Romeinse Oudheid)
- Joods/Christelijk
- Arabisch/Islamitisch
- Verlichting
- Romantiek
Iedere stroming zal worden behandeld aan de hand van canonieke teksten. Deze aanpak heet de Great Books benadering. De cursussen zullen klassikaal gegeven worden vanuit de socratische methode. Deelnemers bestuderen hierbij de teksten vooraf en voeren daarna onder leiding van de docent een socratisch gesprek hierover. De docenten zijn onder andere Dr. mr. Hakan Külcü en Prof. dr. A.A.M. Kinneging.
DOCENT
Dr. mr. H. Külcü (BA, Mjur Oxon)
Doctor mr. Hakan Külcü is advocaat en (rechts)filosoof. Külcü studeerde Rechtsgeleerdheid (bachelor en master) aan de Universiteit van Maastricht en rondde dit Cum Laude af. Hierna heeft hij tegelijkertijd een bachelor filosofie aan de VU te Amsterdam afgerond (Summa Cum Laude) en een master Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Leiden (Summa Cum Laude). Aan de University of Oxford volgde hij een master rechtsfilosofie en politieke filosofie, waar hij onder andere werd begeleid door prof. John Finnis.
Dr. mr. Külcü heeft in 2024 zijn filosofisch proefschrift over het klassieke en moderne mens-, wereld- en maatshappijbeeld afgerond onder begeleiding van prof. A.A.M Kinneging en is doctor in de filosofie (philosophiæ doctor/PhD).
In zijn boek 'Hoe te leven: klassiek of modern? Aristoteles en Hobbes vergeleken' schrijft hij dat het grote verschil is dat wij, modernen, leven naar de waarde van de Vrijheid, Gelijkheid en het Individualisme, terwijl in de klassieke visie de tegengestelde waarden van de Deugdplicht, de Hiërarchie en de Gemeenschap leidend zijn. De heersende waarden in deze visies vormen elkanders tegenpolen.
DOCENT
Prof. dr. Andreas Kinneging
Prof. dr. A.A.M. Kinneging behoeft eigenlijk geen introductie gelet op zijn staat van dienste. We hebben het hier over één van Nederlands grootste geleerden in onze tijd. Hij is hoogleraar (rechts)filosofie aan de Universiteit van Leiden.
Met zijn boek Geografie van goed en kwaad won hij in 2006 de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek.
In 2020 verscheen zijn magnum opus De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad.
Hierin zegt hij dat Mateloosheid hét kenmerk is van de moderne tijd. Die staat daarmee haaks op de grote Europese Traditie, die teruggaat op Athene en Jeruzalem. Want in die Traditie gaat het om de juiste Maat, maathouden, maatvoering, matigheid. De kerngedachte is dat de juiste Maat te vinden is in de werkelijkheid, al is ze niet zichtbaar. Men moet er oog voor hebben.
Dit inzicht, deze wijsheid, is weggevaagd door de ideologieën van de Verlichting en de Romantiek, die de moderne wereld domineren.
Onze voorouders wisten het. Wij zijn het vergeten. Dit boek stoft de Traditie af en brengt haar weer tot leven.
Prof. Kinneging is daarbij een meester in het doceren op de socratische methode aan de hand van the Great Books.